combustii şi maxime

Colaps livresc

De obicei cărțile pe care le citim și care ne influențează, tind să aibă un efect fundamental asupra noastră, unul atât de intens încât toată forța de atracție pe care realitatea o distribuie fiecăruia, intră într-un proces de decondiționare.

Cu toții trăim sub convicțiunea impusă de această mutație accelerată care este realitatea. O numesc așa deoarece toate faptele și deciziile noastre se derulează într-un mod spontan și nou, fără să ne dăm seama unde duc ele de fapt, aici intervine cartea cu care poți să faci un pact pentru a scăpa din această situare în concret. Prin citit ne debarasăm de orice poate fi numit precis sau determinat, începem să ne construim mici irealități pe care după aceea încercăm se le aplicăm în cotidian, în acel moment realizăm că totul se reduce de fapt la contrarul a ceea ce vrem să facem, de exemplu orice act moralizator devine demoralizator, noțiunile noastre obișnuite devin inefabile iar noi rămânem într-o stare prelungită de vacuum. Pentru a ne reveni din această mahmureală dereală începem să stabilim un paragon (model de perfecțiune) iar aici pătrunde intruziv acest colaps livresc care ne forțează se devenim un echilibru dinamic între ceea ce am citit și ceea ce vrem să exprimăm din ceea ce am citit. Așadar ne aflam la hotarul dintre cele două stări menționate mai sus, cum este posibil atunci să mai transmitem celorlalți ce am aflat din respectiva carte?

Avem atunci două intuiții, una ar fi să împărtășim informația greșită adică un adevăr parțial, iar a doua să explodăm pur și simplu în concepte care nu folosesc la absolut nimic.3 comentarii la articolul „Colaps livresc“

  1. Vorba lui Hegel, cum că filosofia e viața pe dos.

  2. Daca mergem pe varianta popperiana, prima intuitie e cea buna; daca ne asezam in dialogul platonician, rade Socrate de noi, “daca taceam, filosof ramaneam”. Nu stiu cum e mai bine. Stiu ca nu pot sa ajung singura la adevar , sunt modeste puterile mele.

  3. Cititul este cea mai mare aroganta a omului.

Lasă un comentariu