combustii şi maxime

Condiția Panopticon

Faptul de a-ți da cu părerea asupra lucrurilor efemere din viața de zi cu zi, duce de obicei la o stare de resurgența, de eliberare și de vigilență. Dificultatea intervine atunci când nu mai ești capabil sa îți exprimi opinia asupra lucrurilor, iar cele trei stări menționate mai sus sunt obliterate, în acel moment se declanșează succesiunea opiniilor comune sau opiniile saturate.

În fiecare dintre circumstanțele zilnice ale traiului nostru pe acest pământ, ni se cere la un moment dat sa ne expunem părerea despre diferite lucruri care în fond nu le împărtășim, nu ne convin și sunt vide de sens, dar noi pentru a recalibra aceste proiectile numite opinii recurgem la ceea ce eu aș numi condiția panopticon, ea fiind mediatoarea între cele doua procese menționate în primul paragraf. Pentru a fi mai limpede, am să dau un exemplu sau mai bine zis o dispoziție, prin care cred că toți dintre voi la un moment dat ați trecut. E vorba despre acea stare anancastică în care în jurul tău toată lumea își exclamă părerile sub forma unui paroxism de neclintit, iar tu fiind sudat între afirmațiile lor începi sa ai sentimentul că ești captiv în propria ta celulă. În clipele următoare începi sa te zbați în această celulă scornită, izbindu-te de pereții pe care sunt scrijelite opiniile comune și cele saturate, nu vrei sa apelezi la nici una dintre ele deoarece vrei sa fii genuin și veridic, singura ta soluție e să-i privești pe ceilalți și să începi prin a le recepta opiniile înlocuindu-le cu ale tale. Vei observa atunci că toată aceasta structură sau încăpere îngusta în care te aflai se va prăbuși, iar tu vei intra în rând cu ceilalți devenind un umil purtător de comun și convențional.

După toate aceste experiențe intrinseci și exogene, vei ajunge să îți dai seama ca ești un om ca ceilalți oameni, simplu, incomplet și destructurat. Totul se va reduce la un singur gând, acela că orice opinie eterogenă, unitară și structurată este de fapt intraductibilă în realitate.Un comentariu la articolul „Condiția Panopticon“

  1. Am avut ceva de lucru’ cu expresia asta: “condiția panopticon”. Dupa ce “i-am dat de cap” am citit cu placere articolul. Like!

Lasă un comentariu