doi câini andaluzi

Caloriferul e rece ca un sloi de gheață

Câteodată am impresia că suntem mereu fantome, urme ale unui Eu vechi și prăfuit, iar nostalgicul nu face decât să șteargă praful încontinuu. Ca și o gospodină a cărei valoare se confundă mereu cu nivelul de curățenie al casei. Pentru un nostalgic, Eu sunt mereu ceea ce am fost pentru că acum, îmi pare, nu mai sunt nimic.  Şi atunci el cum se privește în oglindă, sau se poate măcar privi fără să-și reitereze în cap un trecut care are rolul de a-l fundamenta indiferent de context?

E o problemă cine sunt eu acum pentru că acea persoană care mă privește înapoi din oglindă e percepută de mine în legătură cu o anumită referință, care se revendică de fiecare dată altfel, pentru că e temporară, iar eu, în momentul în care m-am îndepărtat de oglindă, mă îndepărtez având fixată în minte acea referință. Dar de ce anume e fundată e acea referință? Trebuie să fie un subnivel care să țină într-o mână atât referința mea cât și realitatea, adică să mențină ceea ce văd eu atât în jurul meu, cât și ceea ce văd eu în oglindă. Şi nu tocmai asta fundează și realitatea aceea crudă a cărei experiență o am atunci când am insomnii? Căci atunci totul pare mai real, totul este mai aproape de mine, culorile sunt mai tari și am tendința de a privi cu o luciditate care îmi impune fiecare obiect nu ca fiind real, ci extrem de real. Şi atunci această percepție afectată nu m-ar aduce mai aproape de un subreal* care mă fundează pe mine ca subiect, adică este fundalul prin care văd lumea?

Oricât ar părea de deplasat, acest subreal mi-ar permite să mă resimt și pe mine extrem de reală, atât ca un ochi gol ce privește, cât și ca mână care scrie.

 

*Noțiunea de subreal e o invenție proprie ce nu trebuie prea mult băgată în seamă.Un comentariu la articolul „Caloriferul e rece ca un sloi de gheață“

  1. A propos de relația paradoxală de înstrăinare față de sine îl amintesc pe Salvador Domènec Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Marquis de Púbol care, întrebat dacă se droghează, a răspuns:
    „I don’t do drugs.
    I am drugs“

Lasă un comentariu