bate vântul, latră câinii

Renumerație mică, după buget

Sunt student în anul II, „locuiesc“ la cămin. Am făcut, mai mult sau mai puțin, tot ce mi-a stat în putință ca să fac parte din cei 4 privilegiați (pe drept sau nu) care primesc burse. Sunt un tip de treabă (trag să cred), m-am pus în serviciul colegilor mei oferindu-mă să fiu șef de an, am refuzat (în scris!) un loc în căminul „cum-îi-zice“ cu camere având 2 paturi – nu doar pentru că regia ar fi mai mică. În fine, aceste detalii nu contează, încerc doar să le pun în contrast cu nedreptatea care mi se face. Vreau să vă semnalez un lucru trecut – poate! – prea ușor cu vederea.

În fiecare lună ar trebui să-mi primesc bursa pe card. 350 de lei, conform Anexei 3 a Regulamentului privind acordarea burselor. N-am să vă redau prea multe sume, stau la dispoziția oricui cu un extras de cont, însă rareori am primit această sumă. Pe lângă asta, bursele, în ciuda secolului în care ne aflăm, vin de obicei cu – mare – întârziere; luna aceasta bursa mi-a „apărut“ pe card în 25 ianuarie. Am stat de veghe, am făcut grafice, scheme, am citit cărți, mi-am fumat pipa încruntat privind în gol încercând să găsesc o lege a acestor întârzieri: nu există. Probabil pentru că se consideră că acești bani sunt „de buzunar“, așadar ar fi bine să mă bucur că îi primesc. Nu sunt. Cred că se cheamă „bursă de studiu“ pentru că ar trebui, cât-de-cât, să mă finanțeze (a se citi: hrănească) pe perioada studiilor.

Sunt deja trecut printr-un an de facultate și știu că merg degeaba să mă informez la secretariat despre legea ascunsă a acordării burselor, căci doamnele de-acolo mi-ar răspunde, foarte potrivit facultății mele, ridicând arătătorul ca Platon al lui Raphael și exclamând precum Socrate: „Știu că nu știu nimic!“ urmat de mai puțin solemnul „Mergeți la Serviciul Social și întrebați“. În ciuda acestui adevăr, în regulamentul amintit mai sus, în Art. 28 2(a) se sugerează că secretariatele facultăților fac legătura între studenți și Comisia de burse pe Universitate, Secretariatul general responsabil cu problemele sociale studențești și – foarte haios numitul – (DGA-)SS (adică Serviciul Social…). De asemenea, în paragraful 2 scrie clar că: [Secretariatele facultăților vor fi responsabile de] respectarea calendarului de atribuire a burselor, stabilit la nivel de Universitate. Nu înțeleg de ce bietelor secretare le este dată această sarcină, dat fiind că SS-ul întocmește statele de plată și ce înseamnă „la nivel de Universitate“? Bine, înțeleg că Universitatea își face singură calendarul, însă această ultimă sintagmă sugerează că stabilirea calendarului se face în foruri înalte, inaccesibile minții umane/studențești și probabil de aceea nu poate fi găsit (cu ușurință).

De la stânga la dreapta, Platon și Aristotel vă ilustrează cum bursa studenților cade mereu.
De la stânga la dreapta,
Platon și Aristotel vă ilustrează cum bursa studenților cade mereu.

În 25 ianuarie, când am verificat fără mari speranțe, am fost surprins și nu prea că aveam bani pe card – 260 de lei. Am primit-o așa de târziu ca pedeapsă că unii studenți (nu și eu), în loc să fie la cursuri, au mers și-au protestat? Pentru că vrea să fiu responsabil cu banii (e drept că reușesc puține ori), am scăzut din suma asta șchioapă regia de cămin și mi-au rămas 180 de lei. Am primit cu 90 de lei mai puțin pentru că am fost în vacanța de iarnă sau bursa din decembrie-târziu pe care-am primit-o aproape la fel de mică (adică mai mică) era un fel de cadou troian de sărbători? Am făcut atunci, în decembrie, un calcul (probabil/sper că greșit) și a reieșit că de Ziua Națională n-am primit bursă. Pentru că nu era activitate didactică. Profesorii își primesc salariile întregi sau și ei sunt plătiți doar pe perioada activității didactice? Ce bine că Universitatea nu știe că de multe ori sunt sau mă comport ca un copil și nu-mi taie de pe statul de plată și 1 iunie, ce ușurare că, probabil semestrul viitor nu voi mai avea bursă, dar ce păcat că n-am TBC, glaucom, hepatită (cronică!), boli imunologice, SIDA, miopie gravă, vreo boală malignă, reumatism articular sau măcar insuficiență renală cronică să primesc bursă și în vacanță! Oare doamnele acelea foarte amabile de la SS au și ele salariul cu dată variabilă? Nefiind bani de buzunar, cea mai mică bursa de studiu n-ar trebui să fie proporțională cu prețul unui meniu zilnic (12 lei) la cantină (care e-nchisă duminica), adică 300 de lei? Dacă bursa se acordă pe perioada de 14 săptămâni de activitate didactică, înseamnă că pentru perioada sesiunii (care e, mulți studenți știu, poate cea mai „de studiu“ perioadă a anului) nu voi primi un sfanț? Mi se sugerează oare că studiul în vacanță, de 1 Decembrie sau chiar a doua zi de Rusalii nu face doi bani?! Nu mai înțeleg, n-am găsit Calendarul, ce mult e până jos de la etajul zece!

Curat cinism, coane Fomică!7 comentarii la articolul „Renumerație mică, după buget“

 1. Am râs de tristețe.

 2. Vorba cuiva: „N-am mai râs așa de la o înmormântare.“

 3. In sfarsit…..ceva ce pot ceti si eu…..si inteleg!!! Yessss

 4. De ce vrei tu sa traiesti fara palpitatii in semestrul 2 si sa nu ai bursa ??? In fine, am ras cu lacrimi coane… Bursica.

 5. Da stiu ca combati, frate. Bravos natiune, mandrul tineret poate invata de la guvernanti cum e cu amanarea platilor. Nu mai trebuie sa ne mire ca unii patroni fac la fel cu plata salariilor (au fost si ei candva studenti), iar statul face la fel cu banii noilor nascuti sau cu enormele de pensii de 500 de lei. Ca deh si cei ce ne guverneaza au fost la randul lor studenti (unii poate chiar bursieri).

 6. Nu până vin și eu.
  Am râsu’ plânsu.
  Uite, articole de genul sunt alea care mă determină să mă gândesc la străinătate.

 7. [...] celor sârguincioși nu lesne a le veni a primi lovele de la stăpânire. După exemplul domnului Cuc, încerc să mă iau și eu la o greco-romană cu sistemul burselor (și nu mă refer la cel de [...]

Lasă un comentariu