combustii şi maxime

Weltschmerz sau intruziunea lumii

Forța cu care lumea pătrunde în propria noastră teritorialitate, este de multe ori covârșitoare deoarece ea anulează orice contact nobil și demn, pe care îl putem dobândi sau nu cu ea. Cunoașterea noastră despre acest receptacul, este redusă la cunoștințe, la mici cioburi care se pare ca au o putere de despica, amputa și reteza lumea, pentru a o aduce la un grad mai inteligibil și adecvat pentru noi oamenii.

Infuzați până la saturare cu caracteristici și sentimente revoluționare, încercăm să ne debarasăm de lume, să o descriem să îi aflăm condiția în raport cu a noastră. În acel moment ea da năvală asupra noastră, ne spulberă iluziile se retrage și ne lasă în acea stare, care cred că poate fi cel mai bine definită și elucidată prin expresia a fi în lumea lui. Acest simulacru și această lume personificată care o obținem, după încercarea noastră neputincioasă de a o determina, este lumea din viața de zi cu zi, plină de determinații și exactități, de lucruri fixe stabilite, concrete, toate aceste trăsături fiind atribuite de noi înșine. Așa s-ar putea explica toate nostalgiile și melancoliile ce le avem după o lume mai bună, cu care am pierdut contactul și simțurile, exact în momentul în care am vrut să ne împotrivim, prin explicarea și definirea ei.

Prin simplu fapt că pășim în lume, ne aventurăm în ea, ne deschidem spre ea, poate fi dovada cea mai veridică că aparținem, unui ceva total și integru fară am mai defini ce este totalitatea și integritatea.Un comentariu la articolul „Weltschmerz sau intruziunea lumii“

  1. Felicitari!

Lasă un comentariu