bate vântul, latră câinii

Câteva lămuriri

Să ne lămurim, coane Fomică! Poza asta e un screenshot dintr-un jurnal de știri și a fost pusă într-un articol ca ilustrare a titlului „Studenții care au ocupat UBB au motivat cu dificultate gestul lor“. Îi recunosc pe deplin meritele domnului sau doamnei care a făcut-o. Pentru că reprezintă perfect ceea ce se întâmplă în clădirea centrală a UBB-ului, însă nu în felul în care ar putea fi înțeleasă în primă instanță.

Oamenii vor, cum zicea un amic în trecere pe la universitate, fast-food. E bun fast-food-ul, nicio problemă împotriva lui, doar că e bine să știi când e OK și când nu e cazul. Când te paște o indigestie, nu e recomandat să bagi o șaorma cu de toate. Pentru că, în situația actuală ni s-a cam aplecat (cum se zice în popor), nu e bine să răspundem cerând chestii pre-ambalate.

Desigur, nu e de-ajuns să facem o analogie culinară ca să înțelegem care e diferența între un protest prin scandare și un protest prin șezătoare (sit-in, cum i se mai zice). Primul cere înflăcărare bezmetică, al doilea – răbdare. De aceea, nu sunt întru-totul de-acord cu analogiile pe care le face Mihai Goțiu între protestele din 1995 (pe care nu vreau să le minimalizez în vreun fel) și ce se întâmplă acum. Atunci exista o stare de urgență, acum încercăm să evităm o astfel de stare – în opinia mea. Acum e cazul să ne scărpinăm în cap după probleme și soluții. Am ratat momentul de a spune, în emisiunea mai sus ilustrată, ce voiam de fapt de la început: să stăm și să ne scărpinăm în cap, căutând soluții comune pentru probleme comune. Când un student care vede ce încerci să faci vine la tine și-ți zice să te dai mai încolo că el plătește 30 milioane pentru cursul pe care i-l întrerupi prin – ce-să-ți-spun! – protestul tău, îți dai seama că nu ducem lipsă de probleme, dintre care prima e tocmai tipul ăsta de perspectivă. În plus, „minuta“ primei plenare demonstrează că probleme există, de la probleme sistemice, la probleme extraordinar de concrete. Mai rămân de propus anumite „revendicări“. Și revendicările astea trebuie să devină acțiune, iar cum se poate face asta e fix tema discuției din cadrul plenarei din această seară.

Până acum, revendicările sunt destul de clare. Cea mai vitală e acordarea a 6% pentru educație și 1% pentru cercetare, adică pur și simplu aplicarea legii fără derogări. Altele, nu mai puțin importante, sunt: obligativitatea renunțării la funcția de profesor odată cu obținerea unei funcții de demnitar sau foarte concreta cerință: interzicerea publicității comerciale în spațiul universitar și crearea locurilor de afișaj gratuite pentru studenți, profesori și evenimente culturale.

Singurul inconvenient ar fi, desigur, lipsa de interes sau de informare a oamenilor. E bine însă, așa cum propunea un coleg, să nu fim moralizatori cu nimeni, ci mai degrabă binevoitori: îi invităm pe toți cei care cred că există o problemă cât de mică în Universitate, să o discutăm, formal la ateliere și plenare sau informal în timpul dintre aceste activități, să ne informăm și poate să clarificăm câteva lucruri. Ceea ce, dacă ai pretenția de a gândi cât-de-cât pentru tine însuți și nu vrei să accepți revendicările ready-made în numele cărora să mergi să protestezi, nu e deloc puțin.7 comentarii la articolul „Câteva lămuriri“

 1. chiar aseara citeam un articol de hilary putnam despre cum ar trebui organzitate protestele studentesti (in contextul razboiului din vietnam), mai ales sfaturi legate de cum sa se solidarizeze studentii cu muncitorii.
  Si el recomanda ca nu trebuie radicalizati oamenii, fiindca ceea ce vrei e sa-i castigi de partea ta, nu sa-i alienezi.
  interesant articol de un tip pe care nu il stiam decat din filosofia limbajului.

  intre timp o veste buna: afara se aude de voi.
  http://www.alterinter.org/spip.php?article3987

 2. una peste alta a fost bine…te-am dat exemplu la anul intai despre cum nu trebuie sa ajunga un student la filosofie…stii cum e…trebuie speriati pacatosii cu ceva si prestatia ta a venit la fix…era bine sa te duci mult mai bine pregatit acolo la tv…dar aici e si vina profesorilor care te-au lasat sa te expui inutil…si sa te faci de ras…poate ca nu trebuia sa spui ca esti de la filosofie ci de la FSEGA…. sa-i dai o bere domnului Stefan Maftei care te-a aparat in fata tuturor cu multa loialitate…

 3. daca ati fi fost mai exigenti cu profesorii si de exemplu…ati fi refuzat sa asistati la cursuri in care cel de la catedra citeste de pe foaie si nu vorbeste liber(nu zice nimeni sa nu aiba un proiector sau niste note cu cateva idei…doamne fereste…dar in esenta cursul sa fie un discurs nu o lectura fada)…Valer ar fi fost astazi un “diavol” al discursului si nu un tip de care rade tot orasul…asa neavand decat putine modele s-a intamplat ce ati vazut…si de vina e si scoala care l-a format…nu neaparat el…daca dupa trei ani de scoala un student se face de ras la tv inseamna ca unii dintre zei ar trebui trimisi acasa…sa-si predea filosofia in baie sau pe scara blocului…nu la UBB

 4. @Lucian Cosma

  Ca nu cumva să rămân „ne“-speriat și (mai ales) „ne“-jignit: cine sunteți, de m-ați dat exemplu „la anul întâi“? N-are sens să vă lăudați cu asta dacă nu îmi spuneți măcar în fața cărui public v-ați făcut datoria civică de intimidare a studenților candizi și m-ați făcut de râs. Totuși, înainte, lăsați-mă să fac o speculație: sunteți Lucian-Aurel Cosma, student chiar în anul întâi la Filozofie, ceea ce face afirmația „cum să nu ajungă un student la filozofie“ ridicolă.

  La TV am fost atât de pregătit pe cât mi-a permis postura de delegat al grupului care a ocupat sala. Fraza mea de mai sus, care începe cu „Am ratat momentul…“, vă sugerează cumva că nu-s conștient deloc de ce anume putea fi îmbunătățit la apariția noastră la TV?

  Vreți să știți de ce am fost atât de vag și confuz în răspunsuri (deși mă îndoiesc că ați intrat în dialog pentru că ați vrea de fapt să știți ceva)? Pentru că o parte din conducerea UBB venea și zicea una legat de legitimitatea ocupării spațiului, apoi venea alta spunând altceva – ceea ce îți cam tulbură atmosfera de reflecție. Desigur, puteați să veniți acolo și să spuneți tot ce-aveți în minte despre evenimentul în cauză sau despre Universitate, să puneți capul la contribuție măcar cât să simțiți că ați contribuit cu 1% dintr-o viitoare revendicare și nu doar să așteptați comod revendicări ready-made – că probleme cu „școala“ văd că aveți).

  De unde știți dumneavoastră ce exigențe am eu față de profesori? Din primul paragraf, se pare că dumneavoastră participați activ la cursurile dlui Maftei, așa că vă întreb (pentru că după părerea mea dânsul nu se ridică la așteptările dumneavoastră față de un profesor pe care le exprimați aici): ce faceți în legătură cu asta?

  Bănuiesc care-s „zeii“ de care vorbiți și vă răspund: aveți grijă, aluziile astea „spirituale“ s-ar putea să contrazică tocmai afirmațiile dumneavoastră anterioare. Și apropo: lăsați-i în pace pe studenții de la FSEGA: sunt prea mulți ca să puteți spune ceva adevărat în bloc despre ei.

  Ah, și cred că „tot orașul“ „dumneavoastră“, ca să zic așa, are mai puțin umor decât „al meu“.

 5. Salut…da eu sunt…daca citesti bine nu scrie nicaieri ca eu sunt nemultumit de o anume persoana…ci doar realitatea ca domnul Maftei te-a aparat de acuzatiile mele in fata colegilor si ne-a spus ca esti olimpic si un student eminent…atat…parerea mea a fost doar ca trebuia sa ai alta prestatie si nu ai de ce sa te superi…si exemplul tau sa fie folosit de ceilalti in favoarea unei schimbari reale a calitatii prezentei publice a studentilor…altfel te asigur de toata simpatia mea…desi raman la parerea ca v-a lipsit un om care vorbeste bine si ca si profesorii sun vinovati de asta nu numai voi ca studenti…daca vrei sa vorbim si direct ma gasesti dimineata la biblioteca facultatii…de obicei stau pe locul nr 12…cat despre umorul meu s-ar putea sa ai o surpriza…sper placuta!…iti multumesc pentru raspuns…si scuze daca te-a deranjat limbajul meu colocvial…vin totusi din galeria echipei de fotbal a Universitatii…hai ca glumesc!…succes pe mai departe…si sper sa ne vedem saptamana viitoare daca ai timp si chef…Lucian

 6. Noroc ca vine vara si o sa treaca toate :) sau cum s-ar zice, sub pavaje e plaja

  Anyway, la modul serios, 6% pt educatie n-ar insemna absolut nimic, decat si mai multzi bani risipitzi aiurea pe salariile profesorilor universitari si alte balarii de genul.

 7. [...] 2. Câteva lămuriri: http://epagoge.ro/2013/cateva-lamuriri/ [...]

Lasă un comentariu