bate vântul, latră câinii

UBB TV face propagandă pentru RMGC (+Update / 16 ian.)

UPDATE (16 ian.): Leta Popescu (reprezentant al studenților la Facultatea de Teatru și Televiziune) a vorbit cu un reprezentant al celor de la Jurnalism și ne transmite următoarele, după vorbele dânsului:

„Situația a stat în felul următor: de fapt, a fost un proiect individual pentru care a fost folosit în mod abuziv sigla UBB TV, de fapt nici nu era sigla actuală. Conducerea facultății a raportat deja videoclipul și s-a discutat și cu persoana respectivă.“

Revin la o mai veche plăcere de a mea – pe blogul ăsta pe care nu mai scrie nimeni și, în consecință, „like-urile“ de pe Facebook se înmulțesc – anume relatarea pe scurt a unor chestii din Universitate de care mă amuz.

La protestele recente o temă majoră a fost libertatea și calitatea presei. Aflându-ne într-o perioadă în care protestele au luat o pauză cei de la Sindicatul „Viitorul Mineritului“, afiliați clar RMGC, au încărcat pe contul lor de YouTube câteva clipuri amuzante intitulate: „Abrudenii nu se tem de barajul de la Roșia Montană.“

A cui siglă o găsim în clipurile astea super-manipulatoare? Exact, a UBB TV. Ce e UBB TV, n-aș putea să explic foarte bine. Prima oară când am auzit de ei a fost la protestele anti-ACTA, când mi-au luat un interviu pe care cred că nu l-au mai dat. A doua oară, i-am văzut luând interviuri oamenilor care nu participau la protestele din UBB (acum un an, pe vremea ocupării unui amfiteatru), pentru ca ulterior să nu găsesc nimic pe canalul lor de YouTube despre aceste evenimente (oricum, din câte am înțeles de la un prieten, întrebările erau ceva de genul: „Așa-i că nu sunteți de-acord cu…“). În fine, acum văd că fac propagandă grosieră pentru RMGC.

Vă recomand să vedeți câteva clipuri de pe canalul lor. Preferatul meu e ăsta:

Majoritatea presei din România ar putea fi împărțită în două categorii mari: vânduții și „obiectivii“. Pe ăia vânduți îi vedem peste tot, „obiectivii“ nu sunt chiar așa de mulți și sunt în general cei care raportează cu o falsă echidistanță orice eveniment față de care se impune să ai o poziție clară și critică. La nivel micro, asta se reflectă și în activitatea acestor implicați studenți ai UBB TV: ori sunt super-plictisitori, total necritici, irelevanți și autiști, ori fac pe eroii și iau din start poziții contra (ca la OccuUBB) sau te trezești că fac propagandă de doi lei.

Apropo de doi lei, am să întreb și eu ca idiotul ăla de la PSD căruia nu i-a plăcut „Poziția copilului“: cine a dat bani cui pentru clipurile alea de propagandă? De ce Universitatea tace mâlc și nu pune o exonerare, ceva, vis-a-vis de clipurile alea pe care nici n-au avut tupeul să le încarce pe contul oficial de YouTube al UBB TV?

Și nu vreau să se întâmple ca în cazul întârzierii nesimțite a burselor, pentru care am cerut socoteală domnului prorector Bolovan (responsabil de problemele studențești), pe care l-am convins să dea un comunicat oficial UBB în care să-și ceară scuze și să explice clar care au fost cauzele întârzierii, iar apoi m-am trezit cu un mesaj privat pe Facebook în care era, chipurile, textul oficial al „comunicatului oficial“ – care n-a apărut absolut niciunde, apoi.

Ne plângem de calitatea proastă a presei și ne lăudăm la prosteste că „vin studenții“. Așa e, păzea, vin studenții, urmează o mare plictiseală necritică.

P.S: Slavă Domnului că n-au mai scos pe hârtie prostia aia numită „Ziarul Studențesc“.4 comentarii la articolul „UBB TV face propagandă pentru RMGC (+Update / 16 ian.)“

 1. În calitate de student la ăia în care aruncați cu materii fecale, nu înțeleg la ce vă referiți când spuneți că acela este clipul dumneavoastră preferat. Vă rog să îmi explicați, dacă se poate.

  În al doilea rând, treaba cu seria asta de trei clipuri care au apărut pe canalul celor de la Sindicatul Minerului a fost oarecum o neînțelegere. Materialul nu a fost făcut de cei de la UBB TV, nu ține de ei, ci este un proiect al unor studenți care, pentru că nu știau cum să monteze clipul, au rugat pe cineva care se ocupa cu montajul la UBB TV să îl facă. Din ce mi-a spus una dintre studentele care au lucrat la material, ele nu au dorit ca sigla sau burtiera de la UBB TV să apara pe material și că așa l-au primit. Clipul a fost share-uit pe site-ul studenților respectivi (unul dintre cursurile din anul 3 ne cere să creăm un site, notarea fiind în funcție de câte vizualizări strângem) și de acolo a fost preluat de cei de la Sindicatul Viitorul Mineritului.

  Nu discut calitatea jurnalistică – îndoienlică, desigur – a materialului. Treaba lor cum au decis să abordeze subiectul. Până la urmă, cum spuneam, sunt notați în funcție de câte vizualizări strâng; dacă așa au înțeles că vor avea succes, treaba lor.

  Aștept și eu o dezmințire (care probabil nu va veni) din partea facultății.

  Vă mulțumesc pentru răbdare și vă urez o zi bună.

 2. Cum adică “în calitate de student în care arunc cu fecale”? Nu am aruncat cu fecale în niciun student. Şi cine sunteți, de fapt, de v-am jignit personal? Am zis de UBB TV în general și nu cred că ce am spus nu se aplică la cel puțin 99% din clipurile de pe acel canal.

  Este clipul meu preferat pentru că îl consider cel mai amuzant (nu doar stilistic, deși e amuzant și din această perspectivă) prin faptul că prezintă o chestie, așa… ca un referat de clasa a 10-a. Când faci jurnalism și vorbești de impactul economic al studenților fără să ai nicio poziție critică (nu în sensul unei critici negative, ci în sensul unei descrieri care măcar să aibă aerul unei înțelegeri “analitice”, mai profunde, dacă vreți), pici doar în ridicol. Am impresia că tot ce apare pe canalul UBB TV e făcut doar de dragul de a o face. Vedeți, în acest sens, paralele mea cu situația jurnalismului din ziua de azi. Oricum, e clar că o luați ca atac la persoană, dacă vă interesează de ce zic că e clipul meu preferat. Puteam să pun oricare altul, nu asta contează în editorial.

  Am înțeles, studenții care au făcut clipul s-au trezit într-o situație stupidă. Asta e. Mai mult, trebuia ca ei să nu lase situația să ajungă așa. Nu mai e vorba, deci, de o simplă dezmințire. Acei studenți trebuie să ceară ca acele clipuri să fie scoase și gata.

  O zi bună.

 3. Am spus „În calitate de student la ăia în care aruncați cu materii fecale“ nu „în calitate de student în care aruncați cu fecale“. Sunt exact cine am spus că sunt, acesta este numele meu, sunt student la FSPAC, dep. de jurnalism. Dacă insinuați cumva că am participat cumva la crearea materialului despre care v-am întrebat, greșiți, nu am avut nimic de-a face cu el. De fapt, eu nu am participat deloc la activitățiile celor de la UBB TV și iacă termin al treilea semestru de facultate. Pot doar spune că am văzut unele din materiale și modul în care se lucrează pe acolo.

  Într-adevăr, unele materiale se fac doar „ca să fie“, doar pentru a ca la sfârșit de semestru să se primească acea adeverință de practică necesară intrării în examene. Nu înțeleg ce vă miră la faptul că majoritatea materialelor nu ating un nivel ridicat de valoare, pentru că platforma e făcută în așa fel încât studentul să învețe cum să practice jurnalismul, să pună mâna pe o cameră, să vadă cum se lucrează în studio. Nu cred că vă puteți aștepta la materiale de Pulitzer de la niște studenți care fac asta pentru prima oară, sau chiar a doua sau a treia. Cred că doar prin practică îndelungată și constantă poți învăța cum să faci treaba asta cum trebuie; faci azi, faci mâine, faci poimâine și după aia stai și te uiți – ce am făcut bine? ce am făcut rău? ce am uitat să fac?

  Ca să rezum, nu cred că așteptările dumneavoastră cu privire la materialele care ar trebui să fie făcute de către cei de la UBB TV sunt conforme cu realitatea.

  Vă mulțumesc încă o dată și, în speranța că nu v-am deranjat prea tare, vă urez o seară plăcută.

 4. Domnul meu,

  Îmi cer scuze, am citit greșit și astfel insinuarea mea nu e fondată.

  Nu cred că ce fac ei e din pur exercițiu. Dovada? Au până și o pagină pe Facebook care promovează UBBTV. Ei au aceiași funcție care radio-ul UBB-ului. Altfel de ce ar avea, destul de regulat din câte văd, un „buletin“. Tot din pur exercițiu sau din vreun fel de bizar automatism de repetetiție? Eu nu vorbesc de „unele materiale“, ci de toate. Și îmi permit să generalizez pentru că am văzut chiar foarte multe materiale pe canalul acela.

  Când pretinzi că ești UBB TV, am dreptul să am pretenții. Eu, dacă aș fi clasa a 12-a și aș vedea ce produce această platformă, n-aș mai da cu foarte mare avânt la Facultatea care o susține.

  În plus, sunt studenți, ce mama naibii. Ar trebuii să fie mai vii, mai critici, mai interogativi, mai „impertinenți“ chiar.